Amerikkalaiset tyttökirjat naiseuden oppaina

Maailmankirjallisuudessa naisten kirjallisuudessa keskeinen osa on kolmella naisella: Pikku naisten kirjoittaja Louisa M. Alcottilla, Anna- ja Runotyttö-kirjojen kirjoittajalla L.M. Montgomerylla ja mm. Salainen puutarha -kirjan kirjoittajalla Frances Hodgon Burnettilla. Näiden kolmen naisen tuottama tyttökirjallisuus on vaikuttanut monen tytön ja naisen elämään halki vuosikymmenten. Myös Katy-kirjojen kirjoittaja Susan Coolidge ja sairaanhoitaja Helenasta kertovat kirjat Helen D. Boylstonilta ovat olleet merkittäviä naiskirjallisuuden syntymisessä. Monen suomalaisen tyttökirjan esikuvana on olleet jotkut näistä naiskirjailijoiden teoksista.

Louisa M. Alcottin Pikku naisia on luultavasti kaikkein luetuin tyttökirja. Pikku naiset ja sitä seuraavat kolme muuta kirjaa: Viimevuotiset ystäväni, Pikku miehiä ja Plumfieldin pojat, muodostavat tyttökirjallisuuden rungon. Alcott kirjoitti ensimmäisen kirjansa vuonna 1868 Amerikan sisällissodan aikana. Hän kertoi kirjassa oman sisarusparvensa tarinan ja taltioi sen ajan amerikkalaista elämää tarinoihin, joissa köyhtynyt, mutta taustaltaan hieno perhe yritti selviytyä sen ajan seurapiirien keskuudessa. Kirjan taustalla oleva filosofia on peräisin Alcottin isältä, joka kuului ns. transsendentaalisen ajatussuuntauksen edustajiin. Tunnetuimpia transsendentaalisen koulukunnan edustajia olivat mm. runoilija Ralph Waldo Emerson ja Henry Thoreau, joka on kirjoittanut kuuluisan kirjan Elämää metsässä.

L.M. Montgomery puolestaan on kanadalaistaustainen kirjoittaja, joka kirjoitettuaan vuosikausia eri aikakauslehtiin onnistui kirjoittamaan todellisen menestysromaanin punatukkaisesta Anna -tytöstä, joka erehdyksessä adoptoidaan renkipojaksi vanhenevan sisarusparin avuksi. Tästä tosipohjaisesta lehtijutusta kehittyvä tyttökirja tuli nopeasti hyvin suosituksi ja siivitti L.M. Montgomeryn kansainväliseen menestykseen 1900-luvun alkupuolella. Sittemmin myös Runotyttö-sarja tuli hyvin suosituksi, kuten myös Anna-kirjojen myöhemmät romaanit. Kirjailija Montgomery kärsi itse vaikeasta masennuksesta ja hän kuoli ilmeisesti oman kätensä kautta toisen maailmansodan aikana yli 70-vuotiaana.

Frances Hodgson Burnettin Salainen puutarha, Pikku prinsessa ja Pikku Lordi ovat kautta aikojen kuluneet lukijoiden käsissä. Burnettin perhe oli alun perin kotoisin Englannista ja Burnett alkoi avustaa lehtiä jo varhaisella iällä. Burnettin kirjoista Pikku prinsessa tehtiin elokuvaksi jo 1930-luvulla. Pääosassa nähtiin sen ajan lapsitähtisuosikki Shirley Temple.

Amerikkalainen tyttökirjallisuus on levinnyt ympäri maailman ja on pysynyt hämmästyttävän suosittuna myös nykyisten tyttöjen keskuudessa. Uusia painoksia kirjasarjoista on otettu meidän päiviimme asti.