Brittiläiset lastenkirjat – nonsensea ja fantasiaa

Englantilainen lasten fantasiakirjallisuus on levinnyt ympäri maailmaan 1800-luvulta alkaen. Tunnetuimmat kirjailijat ovat Liisa Ihmemaassa -kirjan kirjoittanut Lewis Carroll, Narnia-sarjan Velho ja Leijona -kirjojen kirjailija C.S.Lewis ja uudemmista kirjailijoista Roald Dahl ja David Walliams, puhumattakaan tietenkään Harry Potter -sarjan luojasta J.K. Rowlingista.

Englantilaisen lastenkirjallisuuden keskeinen piirre ovat nonsense -runot, joiden kotimaisena vastineena voidaan pitää Kirsi Kunnaksen lastenloruja. Lorut ovat kehittyneet ns. limerikkien pohjalta. Limerikit olivat hassuja pilarunoja, jotka 1700-luvulla levisivät Euroopassa kansan parissa. Englantilaisten sotilaiden on sanottu tuoneen tämän komparunotyylin Irlannin Limerick-kylään josta se sitten levisi laajemmalti Englannissa. Englantilainen taidemaalari-runoilija Edward Lear oli ensimmäinen, joka kirjoitti kirjoissaan lajityypistä ja sittemmin se yleistyikin laajalti. Eräs maailman kuuluisimmista nonsense-limerikki -runoista on Liisa Ihmemaassa -kirjassa. Sen nimi on Pekoraali eli Monkerias. Kuten nimestä voi päätellä, sanat ovat uudelleen keksittyjä. Runo kertoo hirviön surmaamisesta, mutta pääpaino on runon ulkomuodossa, joka on täysin järjetön. Koko Liisa Ihmemaassa on kirjana tyypillistä englantilaista nonsensea. Kaikki henkilöhahmot kuten kelloa katsova, kiireinen kani, korttipakan kuningatar ja Hatuntekijä, ovat mielikuvituksellisia, kummallisia hahmoja. Kirjassa leikitellään loruilla ja logiikalla. Samoin kuin Grimmin saduista, myös Liisa Ihmemaassa -kirjan hahmoista tuli kuuluisia Disney -elokuvan myötä. Myöhemmin kirjallisuudentutkimus on löytänyt Lewis Carrollin persoonasta epäilyttäviä piirteitä hänen suhteessaan lapsiin; kirjan Liisa, oikeasti Alice, oli ilmeisesti pienestä tytöstä lähtien Carrollin rakkauden kohde. Liisa Ihmemaassa on kuitenkin englantilaisen lastenkirjallisuuden klassikoita ja erittäin rakastettu ympäri maailmaa.

Toinen suosittu fantasiakirjasarja sai alkunsa Velho ja Leijona -kirjassa. Kirjan alussa on kuuluisa kohtaus, jossa lapset löytävät vaatehuoneen takaseinästä oven salaperäiseen Narniaan. Lapset päätyvät ihmeellisiin seikkailuihin Narniassa. Kirjoittaja C.S. Lewis julkaisi ensimmäisen Narnia-kirjan vuonna 1950. Kirjailija itse epäili, että kirja on liian pelottava lapsille, mutta hänen yllätyksekseen lapset vaikuttivat ymmärtävän kirjan jännittävyyden positiivisella tavalla. Narnia -sarjasta tuli jättimenestys. Vuonna 2005 julkaistiin myös ensimmäinen Narnia-elokuva, joka myös menestyi erittäin hyvin.

Roald Dahl on uudempi kirjailija, jonka kirjoista mm. Matilda ja Jalin suklaatehdas ovat olleet hyvin suosittuja. Verrattuna Liisaan Ihmemaassa ja Narnia -sarjaan Dahlin kirjat tapahtuvat modernimmassa ympäristössä.

J.K. Rowlingin Harry Potter -sarjan myötä käsitys englantilaisista lasten fantasiakirjallisuuden mestareina vakiintui. Jälleen eräs huippusuosittu fantasiakirjasarja oli saanut alkunsa Englannista.