11Suomalaisten poikakirjojen valtakausi sijoittuu 1950-luvulle Nuorten Toivekirjaston kirjojen ympärille. Kirjasarjaa julkaistiin 1950-luvulta 1980-luvulle asti ja se sisältää yli 250 erillistä kirjaa. Kirjat ovat voittopuolisesti pojille suunnattuja, mutta on mukana myös tyttökirjaklassikoita kuten Kate Douglas Wigginin Villiruusu ja Eleanor H. Porterin Pollyanna, jotka ovat amerikkalaisia kuuluisia tyttöjen romaaneja.
Ensimmäinen Nuorten toivekirjaston kirja on Lennart Vapaavuoren Salmikämpän pojat. Kirja on perinteinen seikkailukertomus ja sijoittuu Pohjois-Suomen erämetsiin. Vapaavuori oli taustaltaan pastori ja kristilliset arvot kulkevat läpi poikakirjan. Vapaavuori kirjoitti muutaman muunkin poikakirjan ja erähenkisiä kirjoja Nuorten toivekirjastoon mahtuu useitakin. Norjalaisen Leif Hamren lentoaiheiset kirjat ovat mielenkiintoinen kokoelma, joissa kuvataan lentäjän toimia vaikeissa arktisissa oloissa. Hamre työskenteli Norjan ilmavoimissa ja tuli tämän lisäksi palkituksi nuortenkirjailijaksi kotimaassaan.
Suomalaisista poikakirjailijoista ehdottomasti kuuluisin on Väinö Rikkilä ja hänen kirjansa Pertsasta ja Kilusta. Kotkalaispoikien seikkailut Kotkan Karhulan työväen asuinalueella ja Kotkan saaristossa ovat suomalaisen poikakirjallisuuden klassikkoja. Pertsasta ja Kilusta on tehty useita televisiosarjoja ja elokuvia. Väinö Riikkilä oli kouluja käymätön, isänsä nuorena menettänyt poika, joka toimi kirjailijauransa ohessa varastomiehenä. Kova työnteko välittyy myös kirjasarjasta. Ensimmäinen Pertsa ja Kilu -kirjoista ilmestyi vuonna 1951, viimeisin “Adventuren viimeinen lasti”, vuonna 1957. Kuudessa kirjassa seurataan poikien kasvamista kodin piiristä aikuisiksi miehiksi. Kotkan seudun erityispiirteet tulevat hyvin kuvatuksi, samoin kuin luokkaerot poikien välillä. Kilu on päässyt oppikouluun, mutta Pertsan on täytynyt jättää opinnot pelkkään kansakouluun. Pontikan keitolla on iso osa kirjassa “Saarelta nousi savua”.
Ulkomaisia poikakirjoja edustavat myös englantilaiset Villi Ami -kirjat ja Jennings -sarja, joka kertoo sisäoppilaitoksessa opiskelevista noin 12-vuotiaista pojista. Kumpikin kirjasarja on ollut omana aikanaan varsin suosittu, mutta jäänyt sittemmin unohduksiin. Amerikkalaisista poikakirjoista 1960-luvulta asti julkaistut Kolme etsivää -kirjat ovat tavoittaneet luultavasti laajimman lukijakunnan; kirjoja on yhteensä 46 ja ne on kirjoitettu Alfred Hitchcockin nimeä kannessa hyödyntäen. Kuuluisan elokuvaohjaajan nimeä käytettiin mainosarvon vuoksi eikä ohjaajalla itsellään ole tiettävästi mitään tekemistä kirjojen kanssa. Hänelle on kuitenkin maksettu isoja korvauksia nimen käytöstä. Myöhemmissä painoksissa nimi on poistettu. Varmaa on, että kirjan päähenkilöt Jupiter, Pete ja Bob ovat jo useammalle poikasukupolvelle varsin tuttuja.