Teini-iässä lukeminen yleensä vähentyy, kun ahmimisikään kuuluneet Viisikot, Neiti Etsivät ja Anna-kirjat alkavat menettää kiinnostavuuttaan nuorten lukijoiden silmissä. Harry Potter -kirjasarja on tässä suhteessa poikkeus, sillä sitä ovat lukeneet vanhemmatkin lapset ja aikuiset. Vuonna 1997 kotimaassaan Englannissa ilmestynyt ensimmäinen Harry Potter -kirja aloitti seitsenosaisen sarjan, joka on koukuttanut lukijoita ympäri maailman. Kirjasarja on myynyt yli 450 miljoonaa kappaletta ja se on käännetty 73 kielelle. Harry Potter -kirjat kertovat Harryn ja kavereiden seikkailuista Tylypahkan sisäoppilaitoksessa. Kirjoittaja on J.K. Rawlings, naiskirjailija joka kätkeytyy nimikirjaimien taakse, koska epäili, että poikalukijat eivät halua lukea naisen kirjoittamia kirjoja. Harry Potter -kirjat kuitenkin vetosivat sekä poikiin että tyttöihin ja suosio oli nopeasti valtava. Kirjasarjasta on tehty yhteensä kuusi elokuvaa, pääosassa Harry Potterina Daniel Radcliff, ja ne ovat kaikki menestyneet taloudellisesti erittäin hyvin.
Harry Potteriin verrattavaa suosiota teini-ikäisten parissa on nauttinut myös J.R. Tolkienin Taru sormusten herrasta -kirjat. Tolkien -harrastajia on paljon ja kirjat ovat vedonneet sekä tyttöihin että poikiin. Muita klassikkokirjoja, jotka ovat vuosikymmenestä toiseen vedonneet nuoriin ovat olleet Alexander Dumas’n Pyöreän pöydän ritarit, Arthur-kuninkaan tarinat ja Monte Criston kreivi.
Amerikkalaisen Stephanie Meyerin kirjoittama neliosainen romanttinen fantasiakirjasarja Twilight, jossa päähenkilötyttö rakastuu vampyyripoikaan, tummaveriseen Edward Culleniin, on ollut teini-ikäisten parissa suosittu niin kirjoina kuin elokuvinakin. Fantasiakirjojen myötä myös vanhat Jane Austenit saivat uusia lukijoita. Aikuisten naisten viihdekirjallisuuden Bridget Jonesit ja Himoshoppaaja-kirjat ovat päätyneet usein myös nuorten naisten käsiin. Kumpikin on tullut tutuksi suurelle yleisölle myös elokuvien muodossa.
Suomalaisia, nykyaikaisia teineille suunnattuja kirjoja on huomattavasti vähemmän. Anna-Leena Härkösen 1980-luvulla 17-vuotiaana kirjoittama Häräntappoase on edelleen nuorison parissa tunnettu, samoin tiettävästi Tuija Lehtisen nuortenkirjat 1980-1990-luvulta alkaen Mirkka-sarjasta kiinnostavat teini-ikäisiä lukijoita. 1970-luvun arkirealismin henkeen sopi, että nuorten ongelmia käsiteltiin kirjallisuudessa laajastikin. Rauha S. Virtanen, joka alun perin tuli tunnetuksi Selja-sarjastaan, kirjoitti myöhemmin nuorten elämän vaikeita puolia käsitteleviä kirjoja. Tällainen on esim. Ruusunen vuodelta 1968, jossa nuori runollinen lukiolaistyttö päätyy suhteeseen naapurin aikuisen miehen kanssa.
Teini-ikäiset lukijat jäävät välimaastoon, jossa aikuisten kirjoihin siirtyminen on vääjäämättä edessä.