Tulevatko äänikirjat syrjäyttämään edeltäjänsä?

Tulevatko äänikirjat syrjäyttämään edeltäjänsä?

Äänikirjojen suosio on kasvanut viime vuosina ja erilaisia uusia aiheen ympärille keskittyviä palveluita on ilmestynyt suomalaisten käyttöön useita. Nämä digitaaliset kirjat tarjoavat ainutlaatuisen tavan kuluttaa kirjallisuutta kiireisessäkin arjessa. Mitä muita etuja äänikirjoilla on perinteisiin kirjoihin verrattuna? Korvaavatko ne paperiset versiot kokonaan vai onko niillekin vielä tilaa?

Äänikirjat avaavat uusia mahdollisuuksia

Äänikirjojen tärkein etu on mukavuus. On paljon helpompaa kuunnella äänikirjaa kuin kantaa mukana fyysistä kirjaa. Sinun ei tarvitse itse muistaa ja seurata sitä, millä sivulla tai rivillä olet menossa – voit vain jatkaa siitä, mihin jäit! Samalla voit myös tehdä helposti muita asioita, kuten siivota, lenkkeillä tai tarkistaa vaikka Loton tulokset. Lisäksi äänikirjat mahdollistavat kirjallisuudesta nauttimisen esimerkiksi lukivaikeudesta kärsiville tai muille, joiden on syystä tai toisesta vaikea lukea tekstiä. Ne helpottavat myös työ- ja koulumatkalaisia, jotka haluavat kuunnella kirjoja matkalla määränpäähänsä.

Toinen hieno asia äänikirjoissa on se, että ne herättävät tarinat eloon kokonaan erilaisella tavalla. Lukijaäänen tehtävänä on paitsi lukea, myös välittää tunteita ja tunnelmia lukiessaan. Hyvä lukija saa kuuntelijat tuntemaan olevansa yhteydessä hahmoihin ja koko tarinaan, mikä auttaa uppoutumaan syvemmälle kirjailijan luomaan maailmaan!

Monet ihmiset kokevat äänikirjat erityisen hyödyllisiksi, kun he oppivat uutta tietoa tai yrittävät muistaa joitakin yksityiskohtia paremmin. Asian kuuleminen auttaa joitakin ihmisiä muistamaan tietoa helpommin, kuin jos he vain lukisivat sitä sivulta. Tämä tekee äänikirjoista erinomaisen työkalun kokeisiin opiskeleville opiskelijoille tai ammattilaisille, jotka haluavat päivittää taitojaan!

Perinteisille kirjoille on edelleen sijaa

Vaikka äänikirjoista on tulossa yhä suositumpia, tilaa jää aina myös paperikirjoille. Jotkut lukijat yksinkertaisesti pitävät parempana tunnetta, että he todella pitävät kirjaa käsissään – he rakastavat sitä, että he voivat kääntää sivuja ja tuntea olevansa osa tarinaa sillä tavalla! Lisäksi paperikirjat eivät vaadi teknisiä laitteita tai internet-yhteyttä, mikä tarkoittaa, että voit lukea missä tahansa ilman laitteesi akun kestosta murehtimista tai Wi-Fi:n hakemista.

Monen kotoa löytyy myös sisustuselementtinäkin tärkeä kirjahylly, johon kerätään usein itselle jollakin tapaa tärkeitä teoksia. Niihin liittyy siis myös sentimentaalista arvoa, kirjat ovat useille ihmisille tärkeitä asioita omistaa.

Sekä äänikirjoihin että perinteisiin kirjoihin liittyy omat hyvät ja huonot puolensa. Joskus sama kirja voi olla hyvin erilainen äänitiedostona kuunneltuna, kuin painettuna tekstinä.

Äänikirjat eivät ole uhka, vaan mahdollisuus

Äänikirjoista on tullut viime vuosina yhä suositumpia niiden mukavuus- ja saavutettavuusominaisuuksien ansiosta. Ne tarjoavat perinteisiin kirjoihin verrattuna tiettyjä etuja, joista varsinkin kiireistä arkea elävä tai muuten lukemisessa vaikeuksia kokeva ihminen saa paljon hyötyä. Paperikirjoilla on kuitenkin edelleen paikkansa, koska ne ovat käsin kosketeltavissa ja vapautettuja teknisistä riippuvuuksista. Viime kädessä riippuu henkilökohtaisista mieltymyksistä, kumpi versio on henkilölle itselleen miellyttävämpi – kuluttaa voi tilanteen mukaan molempia eri kirjatyyppejä!